Nieuwsupdate juli 2023

Hoewel het op dit moment regent, staat de zomervakantie voor de deur. Altijd een drukke, intensieve tijd in een gezinshuis. Tenminste, wel in ons gezinshuis.

Op dit moment wonen er vijf kinderen in ons gezinshuis, alle vijf onder de twaalf jaar. Alle vijf zijn het kinderen die veel vragen op het gebied van aansturing, structuur en nabijheid. Wat gaaf is om te zien welke stappen ze zetten (drie vooruit en twee achteruit) en hoeveel baat ze hebben bij de geboden structuur. Zo’n zomervakantie vraagt niet alleen veel van ons als gezinshuisopvoeders, maar ook van de kinderen zelf. Hoewel ze genieten van het buiten spelen, het zwembad en het spelen met elkaar, is uit je dagelijkse structuur gehaald worden best lastig. Zes weken geen school, zorgboerderij of andere dagbesteding meer, is  voor deze kinderen best heel lastig. Aan ons de taak om een nieuwe, andere structuur neer te zetten waar ze houvast aan hebben en het werkbaar blijft voor ons. En daar zijn zij en wij hard mee aan het oefenen in de afgelopen weekenden dat deze kinderen in het gezinshuis zijn.

Deze zomer gaan we helaas niet kamperen. Voor een aantal kinderen die we nu in huis hebben, is de ruimte op een camping te groot en de daginvulling te afwijkend waardoor sommige kinderen zich onveilig voelen en daardoor ongewenst gedrag laten zien. Best jammer, want de laatste jaren hebben we met het gezinshuis een goede tijd gehad op ‘onze’ camping in Zelhem.

Ook is er best wel verdrietig nieuws te melden. Nadat vorig jaar zomer een van de pony’s is overleden, is vorige maand onze kater overreden en hebben we deze week onze lieve trouwe hond moeten laten inslapen. Storm, onze Berner sennenhond, is maar vier jaar oud geworden. Hij was ziek en ging de laatste paar weken erg snel achteruit. Een aantal kinderen zochten Storm regelmatig op om even te knuffelen wanneer ze boos, verdrietig of onrustig waren. En vaak hielp dat. Nu kan dat niet meer. Omdat Storm er altijd was en onderdeel was van het huishouden en gezin wordt hij zeker gemist!

In de vorige nieuwsbrief schreven we dat we van zorgaanbieder zijn veranderd. Dit heeft ons, nu een half jaar later, heel veel rust gebracht. En daar worden we blij van. Waar we ook blij van worden is dat we de audit van het Keurmerk Gezinshuizen weer probleemloos hebben doorstaan. We kunnen weer een jaar vooruit.

En nu zomervakantie. Kop d’r veur!

Groet uit Lenthe