Gezinshuis Lenthe

Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van hulp en zorg voor uithuisgeplaatste kinderen. In ons gezinshuis wonen vier uithuisgeplaatste kinderen samen met ons, de gezinshuisouders, en onze vier eigen kinderen. We wonen in een normaal huis, wel wat groter dan gemiddeld, in een gewone buurt. Als gezinshuisouders zijn wij de vaste opvoeders en vormen wij de vaste basis. Doordat wij altijd aanwezig zijn kunnen we werken aan een duurzame relatie met de kinderen. We bieden naast veiligheid en rust ook een professionele begeleiding aan de kinderen. De kinderen ervaren het leven in een normale gezinssituatie en alles wat daarbij komt kijken. Ook in dit filmpje zie je wat een gezinshuis is.

Visie

Wij geloven dat kinderen het beste kunnen opgroeien in de eigen, biologische gezinssituatie. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, om zeer uiteenlopende redenen kunnen zij niet meer in hun biologische gezin opgroeien. Deze kinderen willen wij graag een veilige en stabiele plek bieden binnen ons gezin. Een plek waar je mag ontdekken wie je bent, wat je sterke kanten zijn, welke dingen je kunt ontwikkelen en waar je mag oefenen in het ontwikkelen van je eigenheid en je vaardigheden. Wij geloven in de kracht van het gewone gezin(sleven). We geloven in verwerking, in herstel en van daaruit in groei.

Groei in ontwikkeling, groei in eigenheid, groei in menszijn, groei naar volwassenheid! Groeien om zo tot bloei te komen.

Veilige basis

Het bieden van een veilige basis is een van de eerste levensbehoeften van een mens. We werken met regels en grenzen, met nabijheid, met liefde en waar nodig met gepaste afstand, maar we willen er voor je zijn. We werken vanuit een vaste dagelijkse routine, die houvast biedt voor de gang van zaken en voor onze reacties op gedrag. We werken met afspraken en helpen je in het verder ontwikkelen van zelfstandigheid. We ondersteunen waar nodig, maar bieden je de mogelijkheden jezelf te ontwikkelen vanuit vertrouwen in je eigen kunnen. Je ervaart stabiliteit met twee vaste opvoeders om je heen. Door het aanwezig zijn, het benoemen van je gedrag en gevoel, weet je dat je er ook toe doet.

Zelfstandigheid

Het ontwikkelen van zelfstandigheid vinden we belangrijk. Je krijgt passende taken binnen bijvoorbeeld het huishouden en verantwoordelijkheden die bij je leeftijd passen. Zoals het zelf schoonhouden van je kamer, het opruimen van eigen spullen en het maken van afspraken. We zijn betrokken bij wat je doet, waarom je dingen doet en wat het effect hiervan is op jezelf en op anderen. Juist hierdoor leer je ook jezelf kennen, zijn sterke en minder sterke kanten als het gaat om zelfstandigheid. Je ontwikkelt zelfrespect, zelfvertrouwen en een gezond verantwoordelijkheidsgevoel.

Normen en waarden

Wij zijn een christelijk gezin. Ons geloof dringen wij niet aan jou of je ouders op, maar het zal wel zichtbaar en merkbaar zijn in ons dagelijks handelen. Hier mag je ons ook op aanspreken. De maaltijden beginnen en eindigen we met een gebed en we lezen uit de Bijbel. We verwachten dat je hier op een respectvolle manier bij aanwezig bent. Natuurlijk vinden we het fijn als je actief mee wilt doen. Bij het naar bed gaan nemen we gezamenlijk de dag door en bidden we met je, als je dat prettig vindt. Daarnaast bezoeken we wekelijks een kerkdienst. We verwachten van je dat je rekening houdt met en respect hebt voor onze normen en waarden.

Doelgroep en zorgaanbod

Binnen ons gezinshuis willen wij een plek bieden voor maximaal vijf jeugdigen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. We bieden plek aan kinderen en jongeren van 3-18 jaar. Voor plaatsing in ons gezinshuis hebben zij een indicatie nodig. De verhouding kan wisselen van perspectief zoekend naar perspectief biedend.